Kicsit régi, de azért jó


Köthe, Rainer: Komputer Lexikon - Mi micsoda c. sorozat
(Tessloff és Babilon Kiadó, Budapest, 1997.)


A könyvesboltban láttam meg a Komputer Lexikon című könyvet, és mivel a számítógépekhez nem nagyon értek, reménykedve vettem le a polcról ezt az igényes, keménykötésben kiadott könyvet. Gondoltam, hátha segít közelebb kerülnöm a számítógépek világához. A könyv színes borítója alapján ítélve, kiadója a tizenéves korosztályt célozta meg. A kötet a Mi micsoda című sorozatban jelent meg, ami már az első percben bizalmat keltett bennem a könyv iránt, ismerve a sorozat egyéb köteteinek szerintem kiváló színvonalát. Nem is csalódtam.

A lexikonban rendkívül bőséges információ található a számítógépekről, de ezen túlmenően a számítástechnika története, alapvető programozási parancsok is megvannak benne. Örömmel tapasztaltam, hogy a számítástechnika területén kimagaslót alkotó felfedezők, szakemberek néhány életrajzi adatát ugyancsak fellelem benne (mint például Neumann Jánosét, Pascalét).

A kötetet azonban nem csupán kezdők forgathatják haszonnal, de kézbevétele hasznos lehet még a haladók számára is. A számítógépek világában járatlanokat színes rajzok, igényes grafikák segítik, míg a jártasabbak igényeit táblázatokkal elégítik ki, ahol szükséges.

Ki kell emelni a lexikon könnyű kezelhetőségét. A hagyományos formán túl a lapok szélén jelölik az ABC betűit, így biztosítják a fiatalabbaknak a könnyebb kezelhetőséget. A Komputer Lexikonban megadják az idegen szavak helyes kiejtését, valamint egy fogalmat több címszó alatt is meg lehet találni (CD - kompaktlemez; debugging - hibakeresés). A kereszthivatkozásokat csillaggal jelölték. Ezek mennyisége bármelyik másik lexikonnak büszkeségére válna.

Negatívumként említem meg, hogy akadnak benne olyan címszavak, amelyeket a számítógépekkel foglalkozó ember nem valószínű, hogy fellapoz. Ilyen szerintem a zsebszámológép, vagy a Nintendo példája, amiről még egy szép színes képet is láthat az esetleges érdeklődő, de érdemleges információhoz nem jut belőle, hacsak nem azt tekintjük annak, hogy "a legismertebb videójáték - hőse Mario, a bádogos".

Összességében azonban egy nagyon jól forgatható könyvvel lehetünk gazdagabbak, ami nemcsak sok információval szolgál, de a tanulók sikeresen használhatják segédletként az iskolai felkészülésükhöz. Bátran merem ajánlani mindenkinek, aki érdeklődik a számítástechnika iránt.

Balázs Attila
PPKE BTK