Gombás CD-ROM


(Kossuth Kiadó, Budapest, 1997)


A Kossuth Kiadó néhány esztendővel ezelőtt nagyszabású interaktív CD-ROM fejlesztésbe kezdett azzal a szándékkal, hogy a magyarországi iskolákat kiváló minőségű, érdekes, a tananyaghoz több-kevésbé szervesen kötődő ismeretekkel lássák el. Több NAT-os műveltségterülethez, illetőleg hagyományos tantárgyhoz - természetismeret, Földünk és környezetünk, irodalom, történelem, informatika-számítástechnika stb. - készültek el ezek az új felfogásban létrehozott, kis helyen elférő, ámde annál bőségesebb tényanyagot tartalmazó lemezek.

E kezdeményezés egyik darabja a Magyarország flórája és faunája című alsorozat tagjaként megjelent Magyarország gombái című CD-ROM, melynek anyagát Dr. Rimóczi Imre írta és fényképezte. "Ez a mű arra vállalkozik, hogy hazánk nagygomba világából 650 fajt bemutasson az érdeklődőknek. Mindazoknak, akik csak most kezdenek a nagygombákkal ismerkedni - de azoknak is sok újat, értékeset ad a lemez, akik régóta kedvelik a különös élőlényeket" - olvashatjuk a lemezborítón.

A CD-t behelyezve a számítógép megfelelő meghajtójába, Windows 98 alatt automatikusan megjelenik - tehát nem kell külön installálni - a kezdőlap, amely a következő négy továbblépési lehetőséget kínálja föl:

A megjelenő ablak bal oldalán a következő címszavakat találjuk: Termőtest - Megjelenés - Életmód - Étkezés - Rendszertan - Egyedi lista - Összes faj. Sajnos, ennek a rendszerezésnek gyakorlati hasznosságát nem sikerült teljes mértékben kiaknáznom: helyenként csak egy számadat jelenik meg, hogy hány gomba tartozik ebbe, avagy abba a kategóriába. Ígéretesebb az a lehetőség, ahol egyedi listát lehet összeállítani a kiválasztott gombákból. De vajon minek, milyen célból lehet ezt gyakorlatiasan alkalmazni?

A képernyő jobb oldalán az egyes gombanevek listáját találjuk. A magyar mellett a latin elnevezésekre is lehet keresni, sőt - igaz, kicsit korlátozott mértékben -, más idegen nyelvű megfelelőre is rákérdezhetünk. Az egyes gombaneveknél vagy dupla rákattintással érhetjük el a részletező leírást, vagy pedig az alsó sorban található adatlap gombra kattintunk egyszer. Az adatlapon belül nem csupán leírást találunk, hanem kitűnő minőségű, eredeti szerzői felvételt, fényképet is. Piktogramon jelölik, hogy az adott gomba ehető-e vagy sem, mérgező-e vagy sem. Ugyanitt megtaláljuk egy, a naptári évet ábrázoló időszalagon, hogy mikor, mely hónapokban van a termésideje.

Amennyiben megtudtunk minden szükséges információt a fajról, mintegy "pihenésképpen" gyönyörködhetünk abban a gombás diabemutatóban, amelyet egy ötletes segédprogram segítségével "ajándékoz" nekünk a szerző és kiadója: itt a CD-ROM anyagát képező fénykép-felvételek tárulnak elénk teljes képernyős pompájukban és gazdag színvilágukban.

Ha már úgy érezzük, hogy kellően kiművelődtünk, és elméletben mindent megtanultunk, megszerzett tudásunkat egy belső teszt segítségével próbára is tehetjük. Ennek során fénykép alapján, de előre megadott lehetőségekből kell "eltalálnunk" a helyes választ. De ezzel még korántsincs vége feladatunknak - és itt válik végtelenül gyakorlatiassá és életszerűvé, a mindennapok során hasznosíthatóvá ez a CD -, hiszen meg kell határoznunk az adott gomba étkezési értékét. "Találatainkat" szellemes hangeffektusok kísérik - a ki-/bekapcsolható "szívdobogástól" kezdve a "megtapsoláson" át a "jajkiáltásig". A program a teszt eredményét számmal és százalékos értékekkel egyaránt elkészíti.

A szerző korrekt módon többfele hangsúlyozza, hogy ez még nem a gyakorlat. Valóban, az erdőben (vagy másutt) esetleg egészen eltérő felépítésű gomba-változatokkal találkozunk, hiszen Magyarország flórája és faunája sem teljesen egységes. A biztosabb tudás kedvéért Dr. Rimóczi Imre igyekszik a legelterjedtebb fajokkal foglalkozni. Reálisak a fülszöveg utolsó sorai: "E program segít a tájékozódásban, sőt a fajfelismerésben is. Jóllehet, használatával nem válik senki sem gombaszakértővé - hiszen ahhoz alapos gyakorlati ismeretekre van szükség -, de az biztos, hogy ha a lemez nyújtotta ismeretek birtokában gyűjtjük a természet ez értékes ajándékát, akkor több ehető gombát tud gyűjtőkosarunkban hagyni a gombász szakellenőr."

E CD beszerzését elsősorban az ajánlott technikai háttérrel - számítógép legalább Pentium processzorral, 16 MB RAM, 16,7 millió (true-color) színbeállítás, 8xCD-ROM, 16 bites hangkártya, egér, legalább Windows 95 operációs rendszer - rendelkező iskolai és közművelődési könyvtáraknak javaslom. Rendkívül jól "fel lehet dobni" a segítségével akár a természetismeret, akár a biológia órákat, szakköröket, de kitűnő hasznát vehetjük ún. erdei iskola előkészítésénél is. Természetesen, a lemez tartalma és programja alkalmas az egyéni érdeklődés felkeltésére, a meglévő tudás további frissítésére és mélyítésére, s esetleg forrásul és támpontul szolgálhat házi tanulmányi verseny megrendezéséhez is.

Karlovitz János Tibor
PPKE BTK - OKSZI