Egy angol nyelvkönyv-sorozat gyermekeknek


Shelagh Rixon: Tip Top

(Magyar Macmillan Kiadó, Budapest)


 

A tankönyvek és a nyelvkönyvek között is az angol nyelvkönyvekből van a legnagyobb választék, felnőttek és gyermekek részére egyaránt. A rengeteg könyvből nehéz kiválasztani a kornak és a nyelvtudásnak megfelelőt a tanulók számára.

 

A Tip Top kifejezetten kisgyermekeknek készült. Shelagh Rixon írta és a Magyar Macmillan Kiadó Kft. gondozásában jelent meg, 1991-ben. Három kötete van, mind a három kiegészítő munkafüzettel, kazettával és magyar nyelven is kapható tanári kézikönyvvel. Az első kötet tíz fejezetből áll, mindegyik hat, meglehetősen rövid leckére bontva. A leckék egyszerűek, főként játékos feladatokból állnak. A könyvben rengeteg a színes illusztráció és csak elvétve találkozhatunk szöveges részekkel, azokkal is leginkább a játékos feladványok kapcsán. Nyelvtani magyarázatok nem találhatók a Tip Top-ban, mivel a könyvnek nem az a célja, hogy megtanítsa a gyermekeket helyesen angolul, inkább előkészítő jellegű. Célja a szókincs és az angol nyelv szerkezetének alapfokú elsajátíttatása.

 

A könyv használata mind a tanár, mind a tanuló számára egyszerű, ami sajnos a színvonal rovására megy. A rengeteg ábra és játék megkönnyíti a tanulást, de szinte teljesen kiszorítja a szöveget. A Tip Top szöveges részei is leginkább egyszerű mondatokból vagy csak szavakból állnak, szűk szókinccsel. A leckék annyira rövidek, hogy egyetlen tanóra alatt akár többet is meg lehet tanulni, mivel ez valószínűleg nem haladja meg egyetlen tanuló képességeit sem. A fejezetek mindig egy témát dolgoznak fel, az első részben például a bemutatkozással foglalkozik, míg az utolsó fejezetben a tőszámnevekkel ismerkedhet meg a tanuló.

 

Igaz, hogy a Tip Top kezdők számára készült, mégsem szabad minden kezdő csoporttal ezt a könyvet venni, még általános iskolában sem. Könnyedsége és illusztrációi miatt sokan komolytalannak találhatják, így elsősorban az angolul tanulni kívánó, írni-olvasni már tudó, első, illetve második osztályos tanulóknak ajánlanám, mintegy előkészítésképpen későbbi tanulmányaikhoz.

 

Bujdosó Krisztina