Nyelvvizsgázóknak elengedhetetlen


Király Zsolt: Blackbird

(Akadémiai Kiadó, Budapest)


 

Ez a könyv az Akadémiai kiadó gondozásában 1998-ban jelent meg először az Exam Pass sorozat tagjaként, majd egy év múlva napvilágot látott egy javított kiadás is. Ez a kiadvány, mint sok társa a könyvpiacon az angol középfokú "C" típusú nyelvvizsgára való felkészülést segíti. A szerző, Király Zsolt az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Angol Tanárképző Központjának közel két évtizedes nyelvtanítási tapasztalattal rendelkező oktatója.

 

A könyv már megjelenésében is kilóg a hasonló tartalmú könyvek sorából, ugyanis a maga majd négyszáz oldalával elég vaskosnak tűnik, nem is beszélve arról, hogy tartozik hozzá két darab kazetta és egy tanári kézikönyv is. A borító véleményem szerint ízléses, de ez a többi, a könyvben szereplő képekre is jellemző. Találhatunk színes, jó minőségű fotókat, valamint stílusos, humoros illusztrációkat, melyek Szűcs Édua keze munkáját dicsérik.

 

Úgy gondolom, hogy az a csoport, mely a legnagyobb sikerrel forgathatja e kiadványt főként a felsőbbéves gimnazisták, vagy idősebbek közül kerül ki, ugyanis a könyv feltételez egy komoly, már meglévő nyelvtudást és erre épít. A szerző nemtitkolt szándéka ugyanis az, hogy kifejezetten az un. "Rigó utcai", azaz az állami nyelvvizsgára való felkészüléshez nyújt segítséget, mind a szóbeli, mind az írásbeli részt illetően. Ez legfőképpen a feladatok típusában, a fordítandó szövegek komolyságában és a megjelenő témakörök változatosságában mutatkozik meg. Úgy hiszem hogy a szerző igen jól ismeri a "Rigó utcai" viszonyokat, elvárásokat és feladattípusokat. Gondolom erre a kapcsolatra utal a könyv címe is, mely magyarul rigót jelent.

 

Maga a kiadvány tizenkét fejezetre tagolódik, melyek mindegyike további négy részre bontható. Ezek a részek egy 90 perces tanóra anyagát alkotják, ami azt sugallja, hogy a könyv nem elsősorban a közoktatásban való használatra készült. Elsősorban magánnyelviskolák és magántanárok alkalmazhatják sikerrel. A tanár nélküli, egyéni felhasználást nem ajánlanám senkinek, mivel a fordítási szekciót kivéve csak angol nyelven kommunikál, ezenkívül előfordulnak nehezebb feladatok is, melyek egy tanár segítségét teszik szükségessé. Nagyon jónak találtam viszont a különböző kiegészítéseket. Ilyen például a hasznos kifejezések gyűjteménye, angol-magyar és magyar-angol kisszótár, valamint egy kiejtési szótár. Mindezek az "elsősegély csomag" névre keresztelt függelékben kaptak helyet. Találhatunk még teszteket is, melyek az állami nyelvvizsga szellemét idézik.

 

Ha belelapozunk a könyvbe, láthatjuk, hogy meglehetősen változatos stílusban tálalja elénk az anyagot. Nagyon sok féle betűtípus szerepel, ezenkívül sok bekeretezett, vagy kiemelt  rész és kép színesíti az oldalakat. A színes képek rendkívül jó minőségűek. Az illusztrációk, mint már korábban mondtam, nagy szakértelemről adnak tanúbizonyságot, mivel jól eltaláltak, humoros stílusúak, ezenkívül szervesen illeszkednek az adott témához.

 

Igen sok feladat találhatunk, melyek egységesen megpróbálják a nyelvvizsga követelményrendszerét visszatükrözni. A közölt anyag igen sok, és komoly előismereteket feltételez, persze a célkitűzés mértékével arányosan, a nyelvvizsgát ugyanis nem osztogatják ingyen.

 

Mindent egybevéve az a véleményem, hogy aki tényleg le szeretné tenni az állami középfokú nyelvvizsgát, annak komoly segítséget nyújt ez a könyv. Sok tanár sikeresen alkalmazhatja munkája során, ha jó eredményeket akar elérni. Az egyedüli hátulütő a kiadvány borsos árával áll összefüggésben, de manapság, az emelkedő könyvárak mellett (különösen a nyelvkönyvpiacon) ez nem meglepő. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

 

Görög Farkas